Iron Man Kimdir ?

Avengers bugün itibariyle vizyonda! Biz de Marvel Süper Kahraman Dosyaları’na Iron Man’le devam ediyor, ancak Avengers: Age of Ultron’un, Iron Man 4 olmadığını ümit ediyoruz.
Iron Man, Stan Lee ve kardeşi Larry Lieber tarafından yaratılmış bir karakter olarak, çizgi roman dünyasındaki kariyerine 1963’te Tales of Suspense #39 ile başlar. İlk başlarda Anti-komünist bir kahramandır ve Vietnam’lı ajanlarla savaşır, ancak Lee daha sonra bu kararından pişmanlık duyacaktır.
ironman01
Iron Man hikayeleri ilk başta ulusal savunma teması kullanarak bol bol Amerikan propagandası yapsa da, daha sonradan Tony Stark’ın kişisel travmalarıyla zenginleştirilir (Bana sorarsanız aynı hataya filmlerde de düştüler, kanımca tam bir rezillik olan Iron Man 2’nin ardından Iron Man 3 yine Tony Stark’ın kişiliğine odaklanarak hikayeyi toparladı). Karaktere tam anlamıyla hakim olmak için, önce yaratıldığı döneme bakmak lazım.

“Soğuk Savaş mı? Hadi Kapitalist Bir Silah Tüccarı Yaratalım!”

Evet, Stan Lee aynen böyle düşünür. Amacı, çizgi romanlarda Soğuk Savaş senaryoları yazabilmektir. Aynı zamanda bu kendi açısından bir meydan okumadır; acaba Soğuk Savaş’ın doruğundayken Amerikan kapitalizmini sembolize edecek türden bir karakter yaratıp, okurların sevmesini sağlayabilecek midir?
ironman04
Tony Stark o dönemde tiksinilen her şeyi barındırır; su katılmamış bir kapitalist, silah üreticisi, ordu destekçisi, sanayi uzmanı, ayrıca çok da zengin… Şimdi okurken bile hepimizin yüzünü buruşturacağı türden bir karakter. Ama Iron Man beklentilerin de üstünde bir popülerlik kazanır. Neden? Adamda şeytan tüyü var da ondan. Ama daha felsefi bir açıdan bakmam gerekirse, insan olduğumuz için sanırım. Sonuçta, tiksindiğimiz kavramların hepsini bu dünyaya kazandıran biziz ve çoğumuzun eline Tony Stark’ın elindeki güç verilse… düşünmek bile istemiyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ant Man Kimdir ?

Storm Kimdir ?

DC Comics'in Türk Kahramanı:Yeniçeri